Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een gecertificeerde verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Verlof voor je verhuizing? 

Verlof voor je verhuizing? 

Een verhuizing is (meestal) niet in een paar uurtjes geregeld. Vaak duurt dit langer dan een dag. Het kunnen intensieve dagen zijn: de verhuisdag is het moment dat alles moet gebeuren. Spullen moeten ingepakt zijn, de afspraak met ons verhuisbedrijf Tilburg moet geregeld zijn en eventuele vergunningen moeten zijn aangevraagd en goedgekeurd. Genoeg om aan te denken dus. Het enige wat dan nog belangrijk is, is verhuisverlof. Heb je recht op verlof om te verhuizen? En hoe regel je dat?  

Wat is verhuisverlof?

Verhuisverlof, ook wel calamiteitenverlof of kort verzuimverlof genoemd, is een vorm van verlof die in Nederland onder bepaalde voorwaarden kan worden toegekend. Het geeft werknemers de mogelijkheid om vrij te nemen op het moment dat ze verhuizen, zonder dat ze daarbij hun vakantiedagen hoeven op te nemen. Dit soort verlof is bedoeld om dringende, onverwachte of noodzakelijke privéaangelegenheden te regelen, zoals verhuizen. De voorwaarden voor het toekennen van dit verlof kunnen verschillen. Het is afhankelijk van de situatie en de afspraken die met de werkgever zijn gemaakt.

Geen wettelijk verhuisverlof

Het Nederlandse arbeidsrecht voorziet niet in een specifiek wettelijk recht op verhuisverlof. Dit betekent dat er in de wet geen algemene bepaling is opgenomen die elke werknemer automatisch het recht geeft op een dag verhuisverlof. Toch zijn er bepaalde regelingen waar je als werknemer naar kunt kijken:

  • Calamiteiten- en kort verzuimverlof: Dit is een vorm van verlof die in het Burgerlijk Wetboek (artikel 4:1 Wet Arbeid en Zorg) is opgenomen. Het geeft werknemers recht op verlof bij “onvoorziene omstandigheden” waarbij onmiddellijk actie vereist is. Hoewel verhuizen niet expliciet als een calamiteit wordt genoemd, kan het in sommige gevallen hieronder vallen, bijvoorbeeld als je onverwacht moet verhuizen door omstandigheden die buiten je controle vallen.
  • CAO-afspraken: Veel collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) bevatten specifieke bepalingen over verlof bij verhuizing. In sommige sectoren heb je op basis van de CAO recht op één of meerdere vrije dagen om te verhuizen. Het is dus altijd een goed idee om de CAO van je sector of bedrijf te raadplegen om te kijken of hier iets over is vastgelegd.
  • Arbeidscontract of bedrijfsregelingen: Ook buiten de CAO kan het zijn dat je werkgever eigen regelingen heeft met betrekking tot verhuisverlof. Sommige werkgevers bieden hun werknemers bijvoorbeeld een vrije dag of meerdere uren om te verhuizen, zonder dat dit ten koste gaat van vakantiedagen. Kijk dus vooral nog een keer goed naar je arbeidscontract en eventuele personeelsregelingen te bekijken.

Wat kun je van je werkgever verwachten?

Hoewel verhuisverlof niet standaard wettelijk is geregeld, kun je wel afspraken maken met je werkgever. Door op tijd aan te geven wanneer je verhuist en hoeveel tijd je nodig denkt te hebben, kunnen jullie samen tot een passende oplossing komen.

Als je internationaal verhuist, komt er vaak meer bij kijken dan bij een binnenlandse verhuizing. Naast de fysieke verhuizing zijn er ook administratieve zaken die je moet regelen, zoals het aanvragen van visa en het (tijdelijk) opzeggen van contracten. In dit geval kan het nodig zijn om meer verlof op te nemen dan bij een gewone verhuizing binnen Nederland. Ook hier geldt: overleg tijdig met je werkgever om een passende oplossing te vinden.

Wanneer heb je geen recht op verhuisverlof?

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin je mogelijk geen recht hebt op verhuisverlof of waarin je werkgever niet verplicht is om je verlof te geven. Bijvoorbeeld als je verhuizing ruim van tevoren is gepland en er geen dringende noodzaak is om op een bepaalde dag vrij te nemen, kan het moeilijker zijn om een beroep te doen op calamiteitenverlof. Je werkgever kan in dat geval voorstellen dat je vakantiedagen opneemt of werkt met flexibele uren.

Als er geen specifieke CAO-regeling is die verhuisverlof dekt, en er ook geen bedrijfsregeling is, ben je afhankelijk van je werkgever. Dit betekent dat je mogelijk vakantiedagen moet opnemen.

Heb je een tijdelijk contract? Dan heb je misschien minder rechten dan vaste werknemers. Hoewel ze in principe recht hebben op dezelfde verlofregelingen als werknemers met een vast contract, zijn werkgevers soms terughoudender met het goedkeuren van extra verlof.

verhuisverlof

Tips om je verhuizing soepel te laten verlopen

Hoewel het verkrijgen van verlof bij verhuizing soms een uitdaging kan zijn, zijn er manieren om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, zelfs als je geen verlof krijgt. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze verhuisservices. Ons verhuisbedrijf Breda zorgt ervoor dat je verhuizing vlot en efficiënt verloopt. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook energie.

Door ruim van tevoren te beginnen met inpakken, kun je de stress van het inpakken op het laatste moment vermijden. Probeer elke dag een beetje in te pakken, zodat je op de verhuisdag zelf alleen nog maar de laatste spullen hoeft mee te nemen.

Denk aan het doorgeven van je verhuizing en nieuwe adres aan instanties zoals je bank, gemeente en zorgverzekeraar. Dit kun je vaak online regelen, waardoor je niet extra tijd vrij hoeft te nemen voor administratieve taken.

Wel of geen verlof?

Hoewel het Nederlandse arbeidsrecht geen specifiek verhuisverlof kent, zijn er wel mogelijkheden om verlof te krijgen via calamiteitenverlof, CAO’s, of afspraken met je werkgever. Het is belangrijk om op tijd met je werkgever te communiceren over je verhuizing en de opties voor verlof te bespreken. Door te verhuizen met ons verhuisbedrijf Waalwijk en efficiënt te werk te gaan, kun je de impact op je werk minimaliseren en ervoor zorgen dat de verhuizing soepel verloopt.

Ik ben Frans. Ik werk sinds 2016 jaar met veel plezier bij Nouwens Verhuizingen in de rol van Chief Financial Officer (CFO). In deze functie houd ik me bezig met diverse aspecten van personeelszaken, finance, risk en kwaliteit. Daarnaast deel ik graag expertise en tips op het gebied van verhuizen.

Gerelateerde berichten

uitpakken verhuisdozen
Frans Oomen
Waar te beginnen bij het uitpakken van verhuisdozen? 

Zijn al je spullen verhuisd naar je nieuwe woning? Gefeliciteerd! Het zwaarste...

Wat te doen met oude verhuisdozen?
Frans Oomen
Wat te doen met oude verhuisdozen?

Verhuisdozen zijn een belangrijk hulpmiddel bij elke verhuizing. Maar waarom precies? Verhuisdozen...

verhuizen naar zorginstelling
Frans Oomen
Verhuizen naar een zorginstelling: wat moet je regelen? 

Verhuizingen naar een zorginstelling is niet zomaar een verhuizing. Verhuizen naar een...