Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een gecertificeerde verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Verhuizen naar het buitenland: dit moet je regelen 

Verhuizen naar het buitenland: dit moet je regelen 

Verhuizen betekent altijd dat je je verhuizing moet doorgeven. Maar waar moet je je verhuizing doorgeven als je gaat verhuizen naar het buitenland? En wat komt er administratief nog meer bij kijken? Er zijn namelijk heel wat documenten en vergunningen nodig om deze stap te maken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste papieren en administratieve zaken die je moet regelen. 

Visum en werkvergunning 

Eén van de eerste dingen die je moet regelen als je naar het buitenland verhuist, is het verkrijgen van het juiste visum. Wat voor soort visum je nodig hebt, hangt af van het doel van je verhuizing, zoals voor werk, en land van emigratie. Hoe je een visum precies moet aanvragen, ligt aan het land waar je naartoe verhuist. Elk land heeft zijn eigen regels en procedures. Daarom is het belangrijk om maanden van tevoren je visum aan te vragen. 

Ga je in het buitenland werken? Dan is een werkvergunning nodig. Dit kan een apart document zijn, maar het kan ook deel uitmaken van je visum. Informeer hierover bij je nieuwe werkgever – als je deze al hebt natuurlijk. 

Paspoort 

Je paspoort is het belangrijkste identificatiedocument in het buitenland. Het is dus belangrijk dat je paspoort lang genoeg geldig is. Een identiteitskaart kan in sommige landen ook handig zijn, vooral in de Europese Unie. 

wat moet je regelen bij verhuizen naar buitenland

Inentingen en gezondheidsverklaringen 

Het kan zijn dat bepaalde inentingen verplicht zijn voor het land waar je naartoe verhuist. Raadpleeg hiervoor het RIVM en je huisarts. Veel voorkomende vaccinaties die verplicht zijn, zijn vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en hepatitis B.  

Bewaar al je vaccinaties en medische documenten in een internationaal vaccinatieboekje. Sommige landen vragen zelfs om een medische keuring of gezondheidsverklaring.  

Verzekering 

Ook als je internationaal verhuist, moet je verzekeringen regelen. Zo voorkom je voor onaangename verrassingen komen te staan. 

Ziektekostenverzekering 

Sluit een ziektekostenverzekering af die internationale dekking biedt. Niet alle Nederlandse verzekeraars dekken medische kosten in het buitenland. Het kan zijn dat je dan moet overstappen naar een internationale aanbieder. Let er dan ook op dat je dekking hebt voor repatriëring, oftewel: mocht je terug moeten naar Nederland voor een medische behandeling, ben je daarvoor verzekerd. 

Reisverzekering 

Als je naar het buitenland verhuist, kan een reisverzekering ook handig zijn. Dit kan namelijk dekking bieden voor o.a. verloren bagage, annuleringen en andere onverwachte gebeurtenissen. 

Inboedelverzekering 

Als je je spullen naar het buitenland verhuist, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat ze goed zijn verzekerd tijdens het transport. Vind je het allemaal wat ingewikkeld of heb je er geen tijd voor? Laat onze experts je erbij helpen. 

Belastingzaken 

Verhuizen naar het buitenland kan gevolgen hebben voor je belastingplicht in zowel Nederland als je nieuwe woonland. Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen om problemen met de belastingdienst te voorkomen. 

 Als je verhuist, moet je mogelijk een M-formulier invullen. Dit formulier gebruik je om je laatste belastingaangifte in Nederland te doen voor het jaar waarin je verhuist. 

Afhankelijk van de belastingverdragen tussen Nederland en je nieuwe land, kun je te maken krijgen met dubbele belastingheffing. Dit kun je meestal voorkomen door gebruik te maken van de verdragsregels. 

Dien een emigratieverzoek in bij de Belastingdienst om je belastingstatus in Nederland te wijzigen. Dit voorkomt dat je onterecht wordt belast voor inkomsten na je vertrek uit Nederland. 

Adreswijziging 

Zodra je naar het buitenland verhuist, moet je je verhuizing doorgeven bij verschillende instanties om ervoor te zorgen dat je post en andere belangrijke documenten naar het juiste adres worden gestuurd. 

Meld je verhuizing naar het buitenland bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Dit moet binnen vijf dagen na je verhuizing gebeuren. De gemeente zal je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). 

Regel een doorstuurservice om ervoor te zorgen dat belangrijke post naar je nieuwe adres wordt doorgestuurd. Dit kan vooral handig zijn in de overgangsperiode. 

Rijbewijs en auto 

Als je van plan bent om in het buitenland te rijden met je huidige auto, moet je in sommige landen een internationaal rijbewijs hebben naast je Nederlandse rijbewijs. Dit kun je eenvoudig aanvragen bij de ANWB. 

In bepaalde landen moet je je Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een lokaal rijbewijs na een bepaalde periode. Informeer je hierover bij de lokale autoriteiten. 

 Als je je eigen auto meeneemt naar het buitenland, moet je deze vaak laten invoeren en registreren volgens de lokale regelgeving. Dit kan ook betekenen dat je de auto moet aanpassen aan de technische eisen van het land. 

Emigreren 

Als je gaat emigreren is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op het gebied van documentatie en administratieve zaken. Door op tijd te beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten en het regelen van vergunningen, verzekeringen, en andere belangrijke zaken, kun je veel stress en problemen voorkomen. Nouwens Verhuizingen ondersteunt je hier graag bij. We hebben al jarenlange ervaring met verhuizingen zowel binnen als buiten Europa. We werken samen met verhuisbedrijven om jouw internationale verhuizing zo efficiënt mogelijk uit te voeren. We zien het regelen van de benodigde documenten als onderdeel van je internationale verhuizing. Onze experts op het gebied van o.a. invoerrechten en douanedocumenten regelen dit dan ook voor je. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over documenten en vergunningen. Vraag nu een offerte aan. 

Ik ben Frans 62 jaar oud en woon in Hilversum. Ik werk al 8 jaar met veel plezier bij Nouwen Verhuizingen in de rol van Chief Financial Officer (CFO). In deze functie houd ik me bezig met diverse aspecten van personeelszaken, finance, risk en kwaliteit. Daarnaast vind ik het leuk om mijn expertise op het gebied van Verhuizen met jullie te delen in mijn blogs.

Gerelateerde berichten

verhuizen-in-herfst-2
Frans Oomen
Verhuizen in de herfst? 4 tips! 
De warmere maanden zijn populaire tijden om te verhuizen. Maar je kunt natuurlijk niet altijd beslissen in welk seizoen je
verhuisverlof
Frans Oomen
Verlof voor je verhuizing? 
Naast het regelen van ons professionele verhuisbedrijf, het inpakken van je spullen en administratieve zaken zoals het doorgeven van je
verhuizen voor werk
Frans Oomen
Tijdelijk verhuizen voor je baan 
Ga je tijdelijk verhuizen voor je baan? Dan moeten de dingen nét wat anders geregeld worden. Zo moet je je tijdelijk