Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een gecertificeerde verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Hoe regel je nutsvoorzieningen? 

Hoe regel je nutsvoorzieningen? 

Nutsvoorzieningen zijn de basis van ieder huishouden en nodig om te kunnen verhuizen. Als je gaat huren, zijn de nutsvoorzieningen vaak al geregeld en zit dit in de inclusieve huurprijs. Iedereen die een huis heeft gekocht, moet nutsvoorzieningen zelf regelen. Maar wanneer regel je het en hoe doe je dat? 

Wat zijn nutsvoorzieningen?

Ieder huishouden heeft nutsvoorzieningen nodig. Nutsvoorzieningen zijn alle algemene voorzieningen, zoals gas, water en licht. Telecommunicatie, riolering, ventilatie en airconditioning kunnen hier ook onder vallen.

Nutsvoorzieningen bij een huurwoning

Ga je naar een huurwoning verhuizen? Dan moet je woning van nutsvoorzieningen voorzien zijn. Je kunt namelijk niet wonen in een huis zonder. Er zijn verschillende manieren hoe nutsvoorzieningen bij een huurhuis worden geregeld:

  • De verhuurder kan de contracten voor nutsvoorzieningen beheren en de kosten doorberekenen aan de huurder. De huurder mag hier geen winst op maken.
  • Huurders kunnen ervoor kiezen om zelf hun nutsvoorzieningen te regelen door zelf contracten af te sluiten.
  • Bij een inclusieve huurprijs zijn de kosten voor nutsvoorzieningen inbegrepen in een vast bedrag dat de huurder elke maand betaalt.

Vraag bij je verhuurder altijd na welke nutsvoorzieningen er geregeld zijn of nog geregeld moeten worden. Soms vallen telefoon- en internetkosten namelijk wel onder nutsvoorzieningen. In andere gevallen moet je dit zelf regelen.

Nutsvoorzieningen bij een koopwoning

Als je een huis gaat kopen zijn er 2 mogelijkheden: of je hebt al een keer eerder een huis gekocht of niet. Als je al eerder een huis hebt gekocht, is het belangrijk om je huidige contracten te bekijken. Lopen ze voor een bepaalde of onbepaalde tijd? Is het de eerste keer dat je een huis hebt gekocht, is het belangrijk om leveranciers te vergelijken.

Gas

Niet ieder huis heeft gas nodig: nieuwbouwwoningen zijn vaak gasloos. Dan hoef je alleen maar een energiecontract af te sluiten. Als je wel gas nodig hebt, zorg er dan voor dat je dit regelt zodra je de verhuisdatum weet of in ieder geval 2 weken voordat je gaat verhuizen. Goed om te weten: Een gas- en lichtcontract gaan eigenlijk altijd samen. Dat scheelt weer.

Water

Iedere regio heeft een vaste waterleverancier. Hiervoor hoef je dus alleen uit te zoeken welke dat precies is. In totaal zijn er 10 waterleveranciers: PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD), Vitens, Waternet, Oasen, Dunea, Brabant water, WML en Evides. Via Easyswitch vind je heel makkelijk en snel jouw waterleverancier. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is jezelf aanmelden.

Vergeet niet om je verhuizing door te geven als je al was aangemeld bij een waterleverancier. Het maakt daarbij niet uit of je overgaat naar een andere waterleverancier of bij dezelfde blijft. Je verhuizing doorgeven bij je waterleverancier moet altijd.

Licht

Als het niet de eerste keer is dat je een huis koopt, is het mogelijk dat je je energiecontract moet ‘mee te nemen’ naar je nieuwe woning. Geef je verhuizing daarom zo’n 3 maanden voor je verhuizing door aan je energieleverancier en bekijk wat je mogelijkheden zijn. Bedrijven hebben vaak tijd nodig om een eventuele overstap te regelen.

nutsvoorzieningen regelen

Tijdelijk nutsvoorzieningen op 2 adressen

Het kan natuurlijk zijn dat je niet meteen gaat verhuizen als je de sleutel hebt. Misschien dat je eerst in je nieuwe huis wil klussen. Dan is het handig om daar alvast stroom te hebben, zonder dat je stroom in je oude huis wordt stopgezet. In dat geval zal je gas, water en licht op 2 adressen nodig hebben. Dit is altijd mogelijk, maar geef het wel aan bij je energieleverancier.

Als je bij dezelfde energieleverancier blijft, is het heel eenvoudig: geef door vanaf wanneer je ook in het nieuwe huis de voorzieningen nodig hebt en wanneer je gaat verhuizen en dubbele nutsvoorzieningen niet meer nodig zijn. Energieleveranciers kunnen dan op beide adressen energie en eventueel gas leveren.

Als je overstapt van energieleverancier, heb je een tijdelijke overlap van contracten. Laat dan het contract van je nieuwe huis wat eerder laten ingaan en zeg het contract van je oude huis later op.

Meterstanden doorgeven

Op de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe huis, moet je de meterstanden van gas, water en licht noteren. Dit moet zowel voor je nieuwe woning als je oude huis en geef je door aan je (nieuwe) energieleverancier. Aan de hand van deze standen krijg je namelijk nog een eindafrekening. Dit ontvang je meestal binnen 2 maanden na de verhuizing.

Zorgeloos verhuizen

Je moet aan veel zaken denken als je gaat verhuizen. Van het regelen tot verzekeringen en nutsvoorzieningen tot aan eventuele verhuisvergunningen en het inpakken van je spullen. Het is allemaal niet niks. Ons verhuisbedrijf Tilburg neemt graag een heel deel van je verhuizing over, zodat jij tijd hebt voor andere zaken. Van inpakken tot het herinstalleren in je nieuwe woning: bij ons verhuisbedrijf Breda kan het allemaal. Je kunt zelf kiezen welke diensten je uit handen wil geven. Al onze verhuizingen zijn op maat, of je nu gaat een paar straten verderop gaat verhuizen naar Waalwijk of internationaal verhuist. Meer weten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Ik ben Frans. Ik werk sinds 2016 jaar met veel plezier bij Nouwens Verhuizingen in de rol van Chief Financial Officer (CFO). In deze functie houd ik me bezig met diverse aspecten van personeelszaken, finance, risk en kwaliteit. Daarnaast deel ik graag expertise en tips op het gebied van verhuizen.

Gerelateerde berichten

hoe bereid je kinderen voor op verhuizen
Frans Oomen
Hoe bereid je kinderen voor op verhuizen? 

Jaarlijks verhuizen er zo’n 1,8 miljoen mensen in Nederland, waarvan een groot...

verplichte verzekeringen huis
Frans Oomen
Huis gekocht? Deze verzekeringen zijn verplicht 

Als je een huis koopt, zijn er een aantal verzekeringen die je...

sloten vervangen verhuizen
Frans Oomen
Sloten vervangen als je gaat verhuizen?

Het is eindelijk zover: je hebt de sleutels van je nieuwe huis....